
Miksi minä en näe, kun joku toinen näkee? Miksi niitä ei näy siellä, missä minä olen, mutta naapuripitäjässä loimottaa? Monia kysymyksiä on tullut vastaan tässä repoharrastuksen ohessa. Muutamia vastauksia niihin kysymyksiin seuraavassa.
Ihmissilmä on rajallinen. Revontulet ovat monokromaattista valoa eli yksiväristä sähkömagneettista säteilyä, joka heijastelee auringon aktiivisuutta ja näkyy revontulina maan ilmakehässä. Tarvitaan siis monta osatekijää, että näytös pääsee alkuun. Tarvitaan tarpeeksi voimakas aktiivisuuslähde auringosta, kirkas ja riittävän pimeä sää, sekä muutenkin riittävän pimeä paikka. Yleensä. Kirkkaimmat tulet erottuvat kyllä kaupungin iltavalojenkin ylitse, mutta niitä melko harvoin esiintyy. Joskus silmä ei erota mitään, mutta kameran pitkä valotus poimii muutamia vihreitä sävyjä. Yleensä revontuliaktiviteetti on jotakin siltä ja väliltä.
Himmeät revontulet oppii nopeasti tunnistamaan paljaalla silmällä. Epätasaiseti liikkuva vaalea valoharso taivaalla on yleensä niiden merkki. Välillä harso voi olla toki tiiviisti paikallaan pysyväkin, jolloin sen tunnistaminen revontuliksi on varsinkin katuvaloissa vaikeampaa. Kamera osaa erottamisen paremmin. Jokusen sekunnin valotusaika paljastaa harson vihreän värin, jos kyseessä ovat revontulet. Yleisin näkyvä värisävy on vihreä ja voimistuessaan jopa voimakkaan kellertävä, sitten violetin ja punaisen sävyt. Siniset revot lienevät harvinaisempia, itse en monestikaan ole niitä nähnyt. Ainakin täällä Itä-Suomessa yleisin ilmentymä on vihreä harso/kaari, josta saattaa nousta violetteja säteitä. Säteet voivat ajoittain olla hyvinkin korkeita.
Voimakkain revontulinäytös minun kohdallani on ollut viime keväänä, jolloin revontulet näkyivät kirkkaina Etelä-Suomea myöten. Taivas oli hetkittäin paljain silminkin katsottuna mitä eksoottisimman värinen. Punaisen ja violetin sävyt loimusivat ja vihreä täytti lähes koko taivaan. Korona näyttäytyi illan ja yön aikana useita kertoja. Kevättalvi, kuten alkusyksy, ovatkin otollisinta aikaa revontulien havaitsemiselle.
Korona? Mikä se on? Se on taivaanlaelle nouseva revontulihuippu, josta lähtee säteitä joka suuntaan. Revontulikorona nähdään silloin kun revontulimuodot ovat suoraan katsoja yläpuolella. Tällöin revontulien alhaalta ylöspäin suuntautuvat nauhamaiset rakenteet näyttävät supistuvan yhteen taivaannavassa. Ilmiö johtuu perspektiivistä, koska revontuliverhot muodostavat vertikaalisen rakenteen, jota alhaalta ylöspäin tähyillään ja katsojalle näyttää, kuin taivas repeäisi!
Repojen näkymistä voi varsin hyvin ennakoida. Itse seuraan ennusteista eniten Auroras now!-palvelua ja sieltä tarkemmin geomagneettista aktiivisuusennustetta. Sekään ei aina yksi yhteen ole näkymän kanssa, mutta useimmiten melko luotettavasti ennustaa tulevia tapahtumia repojen osalta.
NOAA on myös yksi seurantasivusto, samoin Spaceweather.com. Ensin mainittua en juurikaan käytä, vaan seuraan satunnaisesti. Jälkimmäistä tulee vilkaistua useammin. Puhelimessa ennustuksia antaa iPhonelle löytyvä sovellus (muista puhelimista en osaa sanoa, onko saatavilla). URSAn sivuilla on listattuna melko hyvin parhaimmat ennustesivustot.